15 d’abr. 2012

Risotto al cava amb formatge de cabra curat


I aquí va una altra recepta per la Recepta del 15, de Xocolata desfeta i Els fogons de la Bordeta. Aquest mes ens convocaven a cuinar arròs, i jo proposo un risotto fet amb la Thermomix, que surten molt bons.
A més és un arròs que m'ha servit per aprofitar -i molt bé- un culet d'una ampolla de cava i un tros de formatge curat que tenia per la nevera. He adaptat una recepta de la Marta Carnicero del llibre "La cuina del Thermomix" i el resultat és molt bo, perfecte per un dinar de diumenge. Al llibre la recepta és per a 4-6 persones, però avui l'he fet només per a dos. Si voleu fer-lo per a més gent podeu doblar les quantitats i adaptar les coccions, tot i que aquestes, a la pràctica, haurien de ser força semblants.

Ah, i com que a la Recepta del 15 va d'arrosos, us proposo també l'arròs amb llet, fet, de nou, amb la Thermomix, que vaig publicar fa mesos.

Ingredients (per a 2 persones):

  • 1 ceba de figueres mitjana (uns 125gr) tallada a trossets petits
  • 1 dent d'all, sense el gèrmen, tallat a trossets
  • 10 gr de mantega
  • 30 gr d'oli
  • 25 gr de cava (uns dos ditets d'un got)
  • 90 gr d'arròs
  • 500 ml de llet (millor sencera o semi, però desnatada també us quedarà bé)
  • 100 gr de formatge de cabra curat


Procedim:
Comencem preparant els ingredients; per ratllar el formatge podeu fer-ho amb un ratllador tradicional o amb la Thermomix (2 cops de TURBO i després 15 segons de velocitat 5-7-9 progressivament), i el reservem.

A banda, preparem la ceba i l'all a trossets, també podem fer-ho a mà o amb la Thermomix neta (5 segons, velocitat 3,5).

Posem la papallona a les ganivetes i posem a dins del vas de la Thermomix la mantega, l'oli, la ceba i l'all picats i programem 10 minuts, 100ºC, velocitat 1.

Hi afegim el vi i programem 2 minuts, 100ºC, velocitat 1.

Ara és el torn d'afegir l'arròs, i programem 1 minut, 100ºC, velocitat 1.

Finalment hi afegim la llet i programem 25 minuts, 90ºC, velocitat 1.

Si passada aquesta estona veieu que l'arròs encara està molt líquid, no tingueu por de programar-ho 1 o 2 minuts més, aquest cop a temperatura de 100ºC.

Aboqueu l'arròs a un bol o plàtera per barrejar. Ara és el moment d'afegir-hi una mica de sal, i d'anar afegint-hi el formatge curat ratllat, a poc a poc, mentres anem remenant delicadament. I ja està llest! Servir en plats i menjar immediatament.

********************

"Cava" and mature goat's cheese risotto
And here's another one for "La Recepta del 15", "Xocolata desfeta" i "Els fogons de la Bordeta". This month they invited us to cook a dish of rice. I suggest a risotto cooked in the Thermomix -they come out lovely.

This dish also had me putting to good use a little bit of Cava left in a bottle and the last chunk of mature goat's cheese left lying in the fridge. I've adapted this recipe from Marta Carnicero's book "La cuina del Thermomix", and the result is really nice, just right for a Sunday lunch. The book gives a recipe for 4 to 6 portions, but today I was cooking only for two. If you need to, just multiply the quantities and perhaps adapt slightly cooking times -although they can probably just stay the same and still come out good.

Oh! Since the "Recepta del 15" is about rice, I also propose the rice pudding, made with the Thermomix, which I published a few months ago.
Ingredients for 2

  • 1 sweet onion (about 125 g) chopped small
  • 1 onion clove without the core, crushed
  • 10 g butter
  • 30 g olive oil
  • 25 g cava (or champagne) (about 1/3 of a glassfull)
  • 90 g rice for risotto
  • 500 ml milk
  • 100 g mature goat's cheese

Let's cook:
Start prepping the ingredients; grate the cheese, either with a manual grater or on the Thermomix (2 TURBO hits, then 15 seconds 5-7-9 progressive speed) and set aside.

Chop the onion and garlic, also by hand or on the Thermomix (5 secs, speed 3.5)

Put in the beating implement or butterfly in the Thermomix and beat the butter, oil, onion and garlic together, programming 10 mins, 100º, speed 1.

Add cava and program 2 minutes, 100º, speed 1.

Now comes the rice, 1 minute, 100º, speed 1.

Finally, in goes the milk, 25 mins, 90º, speed 1.

If after 25 mins there is still a lot of liquid in the rice, go ahead and program 1 or 2 more minutes at 100º.

Pour the rice in a bowl or deep dish for mixing, season to taste, and add the cheese slowly, stirring continuously but delicately. And that's it! Serve on plates and eat immediately.


15 comentaris:

  1. Marta, amb cava i formatge què més podem demanar?
    Nani

    ResponElimina
  2. Als inicis del meu blog vaig fer un risotto amb cava i encara que no sabia que en sortiria, doncs amb cava mai l'havia fet, ens va agradar molt! Jo li vaig posar parmesà, però segur que amb aquest formatge tb resulta molt bó i diferent! :-)

    Petons

    ResponElimina
  3. Mmmm una proposta ideal per aprofitar el cava que sobra l'endemà d'una festa. Te molt bona pinta,

    ResponElimina
  4. És el segon risotto de cava que em trobo avui i trobo que ha de quedar boníssim!! Com diu la Maria, ideal per aprofitar aquella ampolla que acaba rondant per la nevera! jajaja
    Moltes gràcies per participar guapa!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  5. Ben gustós aquest arrós amb formatge i cava!!!! prenc bona nota. Petons,

    ResponElimina
  6. Mmm... Quina delícia! Es veu amb una textura espectacular. M'encanta! M'he de comprar ja la Thermomix... haha!
    Moltes gràcies per participar!
    Petonets!

    ResponElimina
  7. vès qui ho diria que amb la Thermomix pot sortir bé un arròs...

    ResponElimina
    Respostes
    1. els risottos i similar... queden boníssims!

      Elimina
  8. Hola Marta!
    Una combinació deliciosa sense dubte!!! Jo el faré però sense maquineta que no la tinc! petons

    ResponElimina
  9. Aquesta combinació te que estar de muerte!! Quina delicia! Petons

    ResponElimina
  10. Amb la meva thermomix no es poden fer risottos que és prehistòrica, però el farem a la manera tradicional.
    Petonets

    ResponElimina
  11. muy buena combinación el cava le aporta un aroma sutil,me gusta
    peto

    ResponElimina
  12. Una recepta molt original, el cava li ha de donar un toc totalment diferent, l'haurem de provar! No ens podem ni imaginar el gust que deu tenir, segur que boníssim!

    Avui al bloc d'ESfruita, la botiga online de fruita i verdura de qualitat us proposem unes hamburgueses de verdura. Us convidem a entrar-hi i a dir-hi la vostra!
    www.esfruita.com/assessorem/hamburgueses-de-verdures

    ResponElimina
  13. Un risotto molt boç! Veig que la proposta no és pel Memòries d'una cuinera però surt al llistat?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aix! He participat amb una recepta antiga i he oblidat afegir l'enllaç! Ara ho arreglo. Gràcies Marina!

      Elimina

Agraeixo molt el teu comentari