26 de febr. 2012

Coulant de formatge acompanyat d'olivada


No havia fet mai coulants fins ara, malgrat que la xocolata m'encanta, i els coulants també, és clar. Però quan a Coure coulants van reptar-nos a fer una recepta de coulant ben original... bé, el coulant de formatge és el que més em va agradar.


Vaig fer recerca per la web i he vist vídeos fantàstics d'aficionats i de professionals fent coulants, i vídeos de gent menjant-se'ls, i es pot dir que és de les postres de resultat espectacular, quan l'interior del coulant s'escampa per tot el platet...

Però intentant ser original, vaig optar per fer una recepta de La receta de la felicidad que he adaptat lleugerament per al concurs de celebració dels 100 seguidors al Facebook i del tercer aniversari de Coure coulants. El resultat és un coulant que serveix d'entrant i que és molt versatil, ja que segons el formatge utilitzat en variarà molt el sabor, evidentment. I combinat amb la olivada... és boníssim!

Això si, em queda pendent el coulant de xocolata i tinc moltes ganes de veure les altres receptes participants del concurs per agafar idees!


Ingredients per al coulant:

  • 80 gr de mantega fosa
  • 4 ous
  • 180 gr de farina de pastisseria
  • 160 gr de philadelphia o formatge tou
  • 1 pessic de sal
  • 1 pessic de pebre negre acabat de moldre
  • 1 pessic de romaní

Ingredients per a la olivada negra:

  • 80 gr d'olives negres sense pinyol
  • 2 tomàquets dessecats
  • 1/2 dent d'all (sense el gèrmen)
  • Oli d'oliva

Ingredients per a la olivada verda:

  • 80 gr d'olives verdes
  • 1 culleradeta de tàperes
  • 4 ametlles torrades i pelades
  • 2 filets d'anxova
  • Oli d'oliva


Procedim:
En un bol prou gran, batem els ous; hi afegim la farina tamisada i remenem. Després hi afegim la mantega fosa i el formatge (que no acabi de sortir de la nevera o costarà més de remenar). Hi afegim la sal, el pebre i el romaní, i ho barregem bé fins que quedi cremós i sense grumolls. Amb una batedora de varilles és fàcil i ràpid.

Aboquem la barreja en motlles de flam o de silicona, i ho fiquem al congelador durant un mínim de mitja hora, mentres engeguem el forn a 180ºC perquè es pre-escalfi.

Mentres passa l'estona, podem anar preparant les olivades. Per a totes dues el procediment és el mateix.
Aboquem tots els ingredients (excepte l'oli) a un recipient i els triturem. Personalment no m'agrada que quedi massa fina, m'agrada anar-hi trobant diferents textures, per tant no la trituro massa. Quan tingui "el gruix" desitjat, hi aboquem l'oli poc a poc i ho remenem amb una cullera, fins que tingui la cremositat que ens agradi.

Passada la mitja hora, treiem els coulants del congelador i els fiquem al forn durant uns 12 minuts, fins que veiem que s'inflen una mica pel mig i comencen a formar crosta per damunt. Els treiem dels motlles i els servim immediatament, acompanyats de les olivades.


*****************


Cheese coulant with "olivada" dip (tapenade dip)

I had never cooked a coulant until now, although I love chocolate, and melt-in-the-middle puds too. But when I saw that "Coure coulants" (bake coulants) was throwing a challenge to bake one a bit out of the ordinary, I thought about making one with cheese.

I searched the web and I watched some great videos by amateurs and professionals at the job (of baking coulants), and some videos of people eating them too, and surely as a dessert it puts up quite a show, when the spoon cuts in and the gooey middle pours all over the plate…

So as a dessert they are great, but since the challenge was to bake something a bit less common, I chose a recipe from "La receta de la felicidad" (The recipe for happiness) which I tweaked slightly for the celebration of the 100 Facebook followers and the third aniversary of Baking coulants. The result is a dish that works great as a starter and has great versatility, allowing for a wide palette of different results simply by using different types of cheese. Combine it with this "olivada" dip for some kick. Delicious!

Having said that, the chocolate coulant is still high on the to-do list. And I'm really looking forwards to reading the other entries in the contest for some more great ideas!

Ingredients for the coulant

  • 80g melted butter
  • 4 eggs
  • 180 g soft flour
  • 160 g Philadelphia cheese or similar
  • 1 pinch of salt
  • 1 pinch of freshly ground black pepper
  • 1 pinch of rosemary


Ingredients for the black "olivada" (tapenade)

  • 80 g black pitted olives
  • 2 sundried tomatoes
  • 1/2 a garlic clover
  • Olive oil


Ingredients for the green "olivada" (tapenade)

  • 80 g green pitted olives
  • 1 spoonful of capers
  • 4 toasted peeled almonds
  • 2 anchovy filets
  • Olive oil


Procedure
In a big bowl, beat the eggs. Add the flour through a sift and mix. Add the melted butter and the cheese (best left out of the fridge for a while before using, to soften it.) Add salt, pepper and rosemary and blend until creamy and smooth. It's easier with an electric whisk.

Pour the mixture in "flan" moulds, tin or silicon, and keep in the freezer for at least half an hour, and meanwhile preheat the oven at 180º.

In the meantime, prepare the "olivades". It's the same process for both:
Put all the ingredients, except for the oil, in a bowl, and crush. Personally, I prefer a rather crumbly texture, so I don't process it much. Then add the oil slowly and stir with a spoon, until of a creamy consistency.

After half an hour in the freezer, put them in the oven for 12 minutes, until the center  rises slightly and the top becomes crusty. Take them out of the mould and serve immediately, with the "olivades". 



5 comentaris:

  1. No m'hagués pensat mai que es podria fer coulant de formatge (curtet que sóc, que vols fer-hi).
    Té un aspecte sensacional, i amb les dues olivades .... hmmmm !

    ResponElimina
  2. Que original!! I te que estar tant bo!!
    Petons

    ResponElimina
  3. Marta, Que xulo! Això és un màster de coulants.
    Nani

    ResponElimina
  4. I just found you on pinterest and I must say: These look fabulous!!!

    ResponElimina
  5. El tinc a pendents des de fa temps... I el teu fa una pinta deliciosa! :D

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari